Partner login

Sikkert arbeid i høyden

Wibe Ladders - Norge

Skal du arbeide i høyden stiller det høye krav til utstyret, men også brukerens bevissthet rundt risikoene forbundet med arbeidet. Vi har intervjuet flere som arbeider i høyden for å høre hva de tenker om jobben og sikkerhet.

Anders Högberg har jobbet som kontruksjonssveiser i 16 år. Når vi møter han, jobber han med å installere stålstrukturer på store huskonstruksjoner utenfor Gøteborg i Sverige. Arbeidet utføres i høyder opp mot 30 meter og stiler høye krav til sikkeheten.

"Jeg tilbringer ca. 2/3 av arbeidsdagen i høyden og jobber alltid sammen med andre. For å arbeide så sikkert som mulig prøver jeg unngå stress. Jeg tenker gjennom alle trinn og hvilke konsekvenser for eksempel en skråning kan føre til, for å sikre at ikke jeg eller andre blir skadet."

Anders syntes ikke det er vanskelig å arbeide i høyder, men må innrømme at det tar litt lengre tid å planlegge løft på byggeplassen og flytte posisjon fra a til b. Høydeskrekken er ikke lenger et problem, men det var en utfordring i starten.

“I begynnelsen syntes jeg det var litt vanskelig å arbeide i høyden, men ved å kontinuerlig eksponere meg for det, ble det enklere over tid. Men selvfølgelig blir ingen tvunget til å arbeide i høyden om man ikke føler seg komforabel med det."

For at arbeidet skal utføres så sikkert som mulig blir kun godkjente stillas og utstyr brukt. Sikkerhetsselen og hjelmen er alltid i nærheten og i tillegg er alle utstyrt slik at de kan hjelpe kollegaer ved behov. Foreløpig har ikke Anders trengt utstyret for å hjelpe seg selv eller andre. Utover det å bruke riktig sikkerhetsutstyr, understreker Anders betydningen av godt arbeidstøy og sko.

“Gode vernesko er veldig viktig. De må ikke være glatte og må passe godt slik at foten får god støtte. Hansker er også viktig, de må gi godt grep, men også være komfortable å bruke."

Et av de sterkeste jobb-relaterte minnene er fra i fjor, når Anders og hans kollegaer arbeidet på taket på en høyblokk i nærheten av Gøteborg."

"Vi jobbet 70-80 meter over bakken og hang i sikkerhsselen på kanten. Det var litt av en utsikt kan jeg fortelle deg!"

5 fakta

Navn: Anders Höberg
Yrke: Konstruksjonssveiser
År i bransjen: 16
Arbeidshøyde over bakken: ca.30 meter
Verktøy/utstyr du alltid har med: Plantegninger

Johan Hugoh

Johan Huoh har jobbet med elektrisitet i 14 år, både som teknikker og planlegger hos Härryda Energi i Sverige.

Møt strømledning-planlegger Johan Hugoh

Johanna Flyckt Gashi

For to år siden forlot Johanna Flyckt Gashi jobben som interiørstylist, og begynte jobbe som innkjøper for det svenske merket Svanefors.

Møt interiørstylist Johanna Flyckt Gashi

Spør oss