Det er i teorien ikke så vanskelig å klatre trygt i stiger. Men som med så mange andre områder i livet, skjer ulykker ofte når vi har det travelt, tar sjanser eller blir trøtte og ufokuserte. Det er kanskje lettere sagt enn gjort. Men den beste sikkerhetsstrategien er å forsøke å gi deg selv den tiden og plassen du trenger for å kunne gjøre jobben rolig og fokusert.
Mange hendelser med stiger kan spores tilbake til handlinger som er gjort – eller ikke gjort – før man klatret opp i stigen. Så invester i din egen sikkerhet og kontroller deg selv, stigen og omgivelsene før du begynner å klatre.
Bruk aldri en stige hvis du ikke er i stand til det. Ikke klatre opp i en stige hvis du føler deg dårlig, hvis du er påvirket av alkohol, narkotika eller visse medisiner. Sørg også for å bruke riktig fottøy og klær som ikke risikerer å sette seg fast i noe.
Ta alltid en rask titt på stigen for å kontrollere at den er i god stand og ikke har blitt skadet siden sist du brukte den. Bruk aldri en skadet stige, uansett hvor liten jobben er.
Se deg rundt og kontroller at det ikke foreligger noen risikofaktorer, som kjøretøy og andre objekter i bevegelse, som kan risikere å krasje med stigen. Vær oppmerksom på kraftig vind og elektriske farer. Ta også forholdsregler når du arbeider i nærheten av dører. Hvis du er uheldig, kan en dør som åpnes, velte en stige.
Riktig oppsett og posisjonering av stigen er helt grunnleggende for sikkerheten. Sett alltid opp stigen på et fast og jevnt underlag. Dette er selvsagt ekstra viktig å tenke på når du arbeider utendørs. Kontroller at bakken ikke er glatt, ujevn eller har dårlig bæreevne. Men husk at et vått eller støvete gulv innendørs også kan være svært glatt.
Hvis du er nødt til å arbeide under mindre enn perfekte forhold, kan det være svært nyttig med sikkerhetsutstyr som støtteben, forlengelsesben og stigeføtter. Men noen ganger kan løsningen være så enkel som å feste stigen med et tau eller en sikkerhetsstropp.
Med anliggende stiger kan du komme deg opp i svært store høyder, så det er ekstra viktig at du setter dem opp på riktig måte, og at du klatrer trygt. Hvis du arbeider i en anliggende stige uten sikkerhetsutstyr, eller med bare en stigefot, må du sørge for å sette stigen i riktig vinkel (75 grader) og kontrollere at stigesokkelen ikke kan skli langs bakken.
Før du klatrer opp i stigen, må du kontrollere at alle låsemekanismer er låst. Når du har begynt å jobbe, må du ta deg tid til å endre stigens posisjon når det er nødvendig. Ikke ta noen sjanser ved å prøve å lene deg ut fra stigen for å få tak i noe. Og når du må sette stigen i en annen posisjon, må du alltid klatre ned først. Du må aldri prøve å skifte posisjon på stigen mens du står i den.
Det er viktig å være rolig og aldri utfordre fysikkens lover når du arbeider i stige. Ikke utsett stigen for store krefter fra siden, ikke klatre høyere opp enn det stigen er ment for, og sørg for at du ikke overstiger maksimumsbelastningen.
Og pass på å ta pauser. Det å være svært sliten er en stor risikofaktor som ikke må undervurderes.
Sørg for at du aldri har tyngdepunktet ditt utenfor stigen, for å sikre at du og stigen klarer å holde balansen. En god tommelfingerregel er å aldri lene seg lenger ut enn at navlen er innenfor stigens sidestykker.
Unngå for store sidebelastninger, som å bore i mursteins- og betongvegger. For ekstra sikkerhet kan du utstyre stigen med støtteben eller stigeføtter. Ha alltid et godt tak i stigen når du klatrer opp og ned, og sørg for at utstyret du bærer med deg, er lett og enkelt å håndtere.
Ikke stå på de to øverste trinnene/tverrstengene på en trappestige uten plattform eller rekkverk/hylle, og ikke stå på de tre øverste tverrstengene på en anliggende stige. Husk også at en trappestige aldri skal brukes til å klatre opp og bort på et annet nivå.
Ikke overstig maksimumsbelastningen til stigen. I de fleste tilfellene betyr det at bare én person er tillatt om gangen, og at maksimumsbelastningen er 150 kg. Noen av arbeidsbukkene våre er imidlertid godkjent for 2 personer og belastninger opptil 300 kg. Du finner maksimumsbelastningen på produktetiketten.
Wibe Ladders er en del av Hultafors Group sammen med:
Kontakt oss gjerne dersom du ønsker mer informasjon om varemerkene våre.