Inspiser stigen med tanke på sikkerhet

Uansett om du arbeider i høyden av og til eller hver eneste dag, må du vite hva du skal se etter når du foretar en stigekontroll, men du må også ha for vane å foreta slike kontroller regelmessig, gjerne daglig.

Inspiser stigen med tanke på sikkerhet. Inspeksjonssjekkliste.Inspiser stigen med tanke på sikkerhet. Inspeksjonssjekkliste.

Forestill deg at du er ute og kjører med bilen, og plutselig virker ikke bremsene. Ikke akkurat noen hyggelig overraskelse. Biler må undersøkes regelmessig av myndighetene for å unngå slike situasjoner, og de fleste leverer også bilen på verksted regelmessig for vedlikehold. På samme måte ønsker vi å unngå ubehagelige overraskelser når vi klatrer i stige. Vi anbefaler derfor at du alltid ser etter eventuelle skader, og at du utfører en grundigere inspeksjon minst én gang i året, akkurat som du gjør med bilen.

Du må uansett alltid ta en rask titt på stigen før bruk. Kontroller at den er i god stand og ikke har blitt skadet siden sist du brukte den. Hvis du er den eneste som bruker stigen, har du trolig ganske god kontroll på tilstanden. Men om den brukes av mange eller har blitt transportert, kan det være lurt å undersøke den litt nærmere.

Minst én gang i året bør du gi stigen en grundigere inspeksjon. Hvis stigene dine brukes ofte og av mange ulike personer, kan det lønne seg å undersøke dem litt oftere.

Slik inspiserer du stigen:

  • Kontroller at den ikke har skader som hakk, sprekker eller slitasje på noen komponenter.
  • Kontroller at det ikke er noen løse skruer eller nagler.
  • Legg stigen på ett av sidestykkene, og kontroller at det ikke er noen lateral bevegelse mellom sidestykkene eller slark mellom noen komponenter.
  • Kontroller sidestykkene under det nederste trinnet ekstra grundig. Skader her kan være svært kritiske og kan lett oppstå hvis stigen håndteres noe uvørent. Hvis sidestykkene er det minste bøyd, må du ikke bruke stigen!
  • Kontroller at overflatene du står på, som plattform og trinn, har god sklibeskyttelse og ikke er tilsølt av olje, maling, skitt, snø, is e.l.
  • Kontroller alle låseenheter, hengsler og stag. Sidestagene er ekstra viktige på bukker og tosidige trappestiger, ettersom de ikke har noen plattform som fungerer som en ekstra sikring.
  • Kontroller at antisklibelegget har god friksjon mot bakken. På anliggende stiger er antisklibelegget ekstra viktig, så pass på at det er i god stand. Kontroller at furene ikke er fulle av skitt, olje eller annet smuss. Kontroller at antisklibelegget ikke er så nedslitt at sidestykket kommer gjennom fra undersiden. Kontroller også at materialet ikke har blitt hardt, ettersom det kan redusere friksjonen mot bakken betydelig. Svekkelsen av materialet er en prosess som vanligvis tar lang tid. Så vær ekstra på vakt med eldre stiger. Svært gamle stiger kan også ha lavere plastkvalitet i utgangspunktet. Svekkelsesprosessen kan også akselereres av UV-lys, så du bør unngå å oppbevare stigen i direkte sollys.
  • Kontroller at sikkerhetsutstyr er montert riktig i henhold til monteringsinstruksjonene.

Reservedeler

Wibe Ladders tilbyr et bredt utvalg av reservedeler for stigene våre, som antisklibelegg, hjul, endebeskyttelse, stag, rekkverk og hyller. Alle deler som selges som reservedel, kan byttes ut av brukeren ved å følge monteringsinstruksjonene. Vi anbefaler ikke å prøve å reparere deler som ikke selges som reservedeler.

Vær oppmerksom på at aluminiumkomponenter, for eksempel sidestykker, trinn og tverrstenger som er bøyde, ikke kan repareres ved å bøye dem tilbake i posisjon. Når aluminium blir bøyd eller får hakk, endres materialets egenskaper for godt. Hvis en stige skades så kraftig at den ikke kan repareres, anbefaler vi at den destrueres for å forhindre at noen andre tar den i bruk ved en feiltagelse.


Oversikt over relaterte produkter finnes nederst på siden