Jobben min i høyden: Anders Högberg

Anders Högberg har arbeidet som montasjesveiser i 16 år. Når vi møter ham, arbeider han med å installere stålstrukturer på et stort husprosjekt utenfor Gøteborg i Sverige. Arbeidet utføres i høyder opptil 30 meter og stiller store krav til sikkerheten.

Jobben min i høyden – Anders HögbergJobben min i høyden – Anders Högberg

"Vi jobbet 70–80 meter oppe i lufta hengende i sikkerhetsseler på kanten. Det var bra utsikt derfra, det må jeg si!"

"Jeg tilbringer 2/3 av arbeidstiden i høyden og jobber alltid sammen med andre. Jeg prøver å jobbe så trygt som mulig ved å unngå å bli stresset samt alltid tenke gjennom alt jeg skal gjøre, og hvilke konsekvenser for eksempel en skråning kan føre til, for å hindre at jeg selv eller andre blir skadet."

Anders synes ikke det er vanskelig å arbeide i høyder, men innrømmer at det tar litt mer tid å planlegge løftene på byggeområdet og å forflytte seg fra A til B. Høydeskrekken hans er ikke lenger et problem, men var en utfordring i starten.

"I starten syntes jeg det var litt vanskelig å arbeide i høyden, men det at jeg stadig ble utsatt for slikt arbeid, gjorde det etter hvert lettere. Men det er selvsagt ingen som er tvunget til å arbeide i høyden hvis de ikke føler seg komfortable med det."

"Gode vernesko er svært viktig. De må ikke være glatte og må sitte godt på foten for å gi full støtte. Gode hansker er også viktig, ikke bare at de gir godt grep, men også at de er behagelige å ha på seg."

For at jobben skal kunne gjøres på en så trygg måte som mulig, er det bare godkjente stillas og utstyr som brukes. Sikkerhetsselen og hjelmen er alltid innen rekkevidde, og alle er dessuten utstyrt for å kunne hjelpe en kollega som får problemer. Så langt har ikke Anders trengt å bruke utstyret for å hjelpe seg selv eller andre. I tillegg til å bruke riktig sikkerhetsutstyr understreker Anders viktigheten av å ha gode arbeidsklær og sko.

"Gode vernesko er svært viktig. De må ikke være glatte og må sitte godt på foten for å gi full støtte Gode hansker er også viktig, ikke bare at de gir godt grep, men også at de er behagelige å ha på seg."

Et av de sterkeste jobbrelaterte minnene er fra i fjor da Anders og kollegene hans arbeidet på taket av et høyhus i utkanten av Gøteborg.

"Vi jobbet 70–80 meter oppe i lufta hengende i sikkerhetsseler på kanten. Det var bra utsikt derfra, det må jeg si!