Jobben min i høyden: Hasse Flogård

Hasse Flogård har jobbet med isolering av industrielt platemetall i 16 år og startet nylig eget firma. Jobben innebærer å jobbe med isolasjon, produsere og installere kledningsdeler av platemetall – og utføres alltid i høyden. Dette stiller store krav til at utstyret er av god nok kvalitet og trygt å bruke.

Arbeid med isolering av industrielt platemetall i høyden.Arbeid med isolering av industrielt platemetall i høyden.

Det å jobbe med isolering av industrielt platemetall er hardt, og det innebærer mye bæring. Hasse sørger for å holde seg i form ved å sykle og gå turer på fritiden. Ettersom han arbeider i høyden hver eneste dag, setter han store krav til utstyret, og da spesielt til stigen.

"Jeg bruker stigen hver dag, og det er det viktigste sikkerhetsutstyret. Utstyret varierer avhengig av arbeidsoppgaven, men vanligvis bruker jeg en stige og en lift."

Arbeid med isolering av industrielt platemetall i høyden.

Hasse synes ikke det er vanskelig å arbeide i høyden, men innrømmer at det innebærer mye bæring av materialer opp og ned stigen. Han har ikke høydeskrekk, men har likevel stor respekt for høyder.

"Når du arbeider 50 meter over bakken, tar det litt tid å bli vant med det. Da må du bare ta det rolig, og stole på utstyret og materialet. Det er mitt beste tips for dem som synes det er litt tøft å arbeide i høyden – å sørge for at du har riktig utstyr og ikke tar noen risikoer."

Arbeid med isolering av industrielt platemetall i høyden.

"Jeg har tatt flere kurs i hvordan man bruker sikkerhetsutstyret: sikkerhetssele, lift og stillas. Jeg har også tatt et kurs i trygg løfting."

Foruten stigen anbefaler han å bruke sikkerhetsselen om nødvendig – og alltid å bruke sikkerhetsutstyr av høy kvalitet. Det er også lurt å ta et kurs eller to i hvordan man arbeider trygt i høyden.

"Jeg har tatt flere kurs i hvordan man bruker sikkerhetsutstyret: sikkerhetssele, lift og stillas. Jeg har også tatt et kurs i trygg løfting."

Hasse har mange minner knyttet til de 16 årene han har arbeidet i høyden. Ifølge ham er den fineste utsikten fra de høyeste tårnene på St1-raffineriet i Gøteborg.

"Tårnene er ca. 60 meter høye, og du kan se hele kanalen i Gøteborg derfra."

Det vanskeligste jobbrelaterte minnet hans er også knyttet til vann. Det var da han jobbet ombord på et roro-skip som seilte mellom Gøteborg og Edinburgh under januarstormen i 2005 (kalt Gudrun i Sverige).

"Jeg var ombord i fem uker, og i løpet av den tiden traff stormen Gudrun Nord-Europa. Jeg jobbet 12-timersvakter, og da bølgene nådde opp til ti meter, føltes det som om jeg var i en tørketrommel."

Arbeid med isolering av industrielt platemetall i høyden.

Om

Om Navn: Hasse Flogård

Yrke: Isolering av industrielt platemetall

Antall år i bransjen: 16

Arbeidshøyde over bakken: Ca. 30 meter

Verktøy/utstyr du alltid har med deg: Jeg drar ingen steder uten talmeteret mitt